Yoga

Yoga is een ontmoeting met jezelf. De verbinding maken tussen adem, lichaam en geest, de balans vinden tussen positief en negatief, tussen mannelijk en vrouwelijk, yin en yang. Yoga laat je voelen en inzien dat je lichaam reageert op je denken en je adem. Yoga heeft zowel een genezende als preventieve waarde. Het draagt bij aan het tot stand komen van het natuurlijk evenwicht tussen lichaam en geest.

Vanuit de hatha yoga basis worden mijn lessen gegeven. Vanuit deze basis vermeng ik mijn lessen met invloeden vanuit andere ontspanningsvormen waar ik zelf mee in aanraking ben geweest, meditatie, tai chi, mantra, chakra leer, shiatsu, etc.
Wekelijks schrijf ik mijn lessen zodat het nooit saai of eentonig wordt en alle asana’s (houdingen) regelmatig aangeboden worden. Maar ook luisteren we wel eens naar een mantra, of we nemen de tijd voor meditatie.
En vooral besteden we aandacht aan onze adem. Gewoon door deze te ervaren, te laten zijn, maar ook om deze te leren beïnvloeden en te sturen. Een asana is maar een asana, zij komt pas met de verbinding van de adem tot leven. De perfecte asana is dan ook niet het doel van de yoga maar wel wat deze jou ‘vertelt’ en laat ervaren. Je adem kan je heel veel vertellen over jou….hoe je leeft, beweegt en hoeveel ruimte jij werkelijk in durft te nemen.
Heel vaak hoor ik van mensen die de stap hebben durven zetten naar een proefles: ik ben bang dat ik niet lenig genoeg ben. Wees bij deze gerust! Yoga is zoveel meer dan alleen maar houdingen aannemen. En in het aannemen van die asana’s gaat het niet om het eindresultaat maar juist om je weg….de weg die je bewandelt tijdens het doen van jouw asana! Hoe beweeg je, wat zijn je gedachtes, hoe en vooral waar adem jij? Ga je over jouw grenzen heen, of weet je eigenlijk niet waar jouw grenzen liggen? Durf je jouw tijd en jouw ruimte in te nemen? Of laat je je constant beïnvloeden door anderen? Dit alles is ook yoga, komt ook in elke les en asana tot uiting. Je zult heel veel waarnemen en leren over jezelf en hoe je in het dagelijkse leven staat.
Yogales geef ik, maar jij doet het zelf! Maar wel in een veilige en vertrouwde omgeving. Het is belangrijk dat het bij mij op les goed voelt voor jou. Zo niet dan moedig ik het alleen maar aan dat je zoekt tot je een docent vindt die bij jou past.

Als je yoga beoefent kun je de volgende voordelen ervaren:
Bewustwording van lichaam, adem en geest
Betere coördinatie, evenwicht en balans
Versterking van het ademhalingssysteem
Leert je om te gaan met hyperventilatie klachten, astma en bronchitis
Bij gewrichtsklachten, versoepelt de gewrichten
Je verbonden voelen met je lichaam, geest en adem
Zelfvertrouwen opbouwen of uitbreiden
Betere doorbloeding van spieren en organen
Bevordering van de spijsvertering, snellere afvoer van afvalstoffen
Het opheffen van slaapproblemen
Versterking van het immuunsysteem
Betere concentratie
Vermindering van stressklachten
Meer flexibiliteit van zowel lichaam als geest

En het einddoel van yoga: meer ontspanning in je leven.

De lessen

 • In de yogalessen wordt de nadruk gelegd op het in contact blijven met datgene wat je aan het doen bent, waardoor je in het hier en NU aanwezig bent, en het denken tot rust kan komen.
 • We doen de oefeningen langzaam en aandachtig, zodat je je bewust wordt van datgene waar je anders aan voorbij zou zijn gegaan.
 • Door tijdens het oefenen de aandacht voortdurend gericht te houden op “voelen”, worden we ons bewust van de dieptespanningen en weerstanden die ons lichaam heeft opgelopen.
 • Door bepaalde lichaamshoudingen enige tijd aan te houden zullen de spanningen los komen en zal de geblokkeerde energie weer vrij gaan stromen.
 • De lessen zijn absoluut niet prestatiegericht, men komt voor zichzelf en er wordt respect verwacht voor eenieder die de lessen volgt.

Belangrijk

 • Draag ruime comfortabele kleding waarin je gemakkelijk kunt bewegen.
 • Doe de oefeningen op blote voeten, zodat je een stevig en goed contact hebt met de aarde.
 • Eet matig en ruim van te voren.
 • Als je lichamelijke/geestelijke klachten of beperkingen heeft, wil je dat dan van te voren aan geven, zodat de docent de oefeningen kan aanpassen aan jouw mogelijkheden.
 • Als je zwanger bent wil je dat dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de docente (absolute geheimhouding verzekerd natuurlijk). Zodat we kunnen doorspreken welke houdingen wel of niet bevorderlijk voor je zijn.

Kosten: per les van 1 uur, per maand te voldoen: 8 euro per les

Activiteiten die wij ook aanbieden zijn

 • Yoga privélessen
 • Yoga voor bedrijven / instellingen
 • Yoga voor privé groepen

Deze kunnen precies aan uw behoefte aangepast worden.